BİLGİ TALEP FORMU

BİLGİ TALEP FORMU

Pano Tasarımı Nedir?

Elektrik hayatımızın her alalında bizlerle birliktedir. Evlerimiz, okullarımız, çalıştığımız yerlerde elektriksel cihazlar ve elektrik akımları mevcut. Oluşabilecek bir arızada ilk önce bakılacak yer elektrik panosudur. Gücü kesmek ya da göz ile görünen bir problem var mı kontrol etmek için kullandığımız elektrik panoları son derece önemlidir. Panoların montajları yapılırken, basit bir görüntüsü olmalıdır, yani kablolar iç içe geçmemiş, karışık bir görüntüsü olmamalı ve hangi kablonun nereden geçtiğini nereye bağlı olduğu anlaşılmalıdır. Panolar farklı görüntüler ile elektrik akımının olduğu her yerde kullanılmaktadır.

Eski zamanlara göre panolara olan değer ve özen son derece arttı, bu da hem yaşam alanları hem de çalışma alanlarını olumlu yönde etkiledi. Peki Panoların sözlük tanımı nedir? İşletmelerde elektrik enerjisi tüketimi yapan, tüm cihazların ve elektrik tesisatını güvenli bir şekilde kullanmak, çalıştırmak için bağlantıların yapıldığı Panoya, Elektrik Panosu denir. Tekniksel olarak, iş merkezi ya da bina içerisinde bulunan elektrik enerjisinin kullanımı için gerekli olan dağıtım hatlarının bir arada toplandığı ve güvenli bir şekilde kullanıldığı kontrol panosudur.

Daha detaylı açıklamak gerekir ise; Reaktif elektrik sayacı, aktif elektrik sayacı, elektrik barları, güç kontaktörleri, kondansatörler, ölçü aletleri, voltmetre, ampermetre, güç rölesi, kesici şalterler ve elektrik sigortasının toplandığı cihazlarımızın ve elektriğin daha sağlıklık, güvenli kullanmamızı sağlayan herhangi bir fazla güç akımında elektriği kesen panoya Elektrik Panosu denir.

Servo motorlar, bazı uygulama alanlarında motorun çok yüksek hızda sürekli dönmesinin istenmediği ya da belirli aralıklarda istenilen şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılır.

Pano tasarımı yaparken profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Oluşabilecek en ufak hatanın insan yaşamını ve elektrik bağlantısı yapılmış cihazlar için ciddi zararlar vermesi oldukça mümkündür. Pano tasarımı yapılmadan önce ilk olarak, pano için uygun bir alan bulunmalıdır. Uygun alan belirlendikten sonra pano için kroki çizilmelidir. Defalarca üstünden geçildikten sonra gerekli kurulum işlemleri için güvenlik önlemleri alınmalı ve montaj işlemi yapılmalıdır.

Pano Tasarımı Nerede Kullanılır?

İş sağlığına uygun olarak, elektrik panoları yerleşimi çok önemlidir. Güvenliğin yanı sıra görünüş olarak çok rahatsız etmeyecek şekilde doğru, güvenli aynı zamanda oluşabilecek bir problem için kolaylıkla ulaşabilecek bir yerde olmalıdır. Yine aynı şekilde panolar, kilitli ve herkesin içerisine ulaşamayacak şekilde montajı yapılmalıdır. Teknisyenler ve mühendislerin yani profesyonel kişiler tarafından güvenilir, tecrübeli kişiler tarafından yapılmadır. Elektrik panoların kullanım alanları hemen hemen her yerdir. İş yerleri, binalar, okullar sayamayacağımız birçok yerde vardır. Yüksek ya da düşük akımlara göre boyutları iç malzemeleri farklılık gösterse de hepsinin işlevi aynıdır. Sanayilerde kullanılan panolar daha büyük ve daha detaylıyken bir okul ya da bir yaşam alanın yani bir binanın ki daha sade olmaktadır.

Pano Tasarımı Ne Anlama Gelir?

Pano tasarımı ve montajı yapmadan önce kesinlikle krokisi çizilmelidir, gerekli olan malzemeler listelenmelidir. Krokisi çizilen panonun bir teknisyen tarafından ölçülmeli ve iskeleti için gerekli yerlerin CNC ya da SAC makinalara tanımlaması gerekmektedir. CNC ya da SAC makinalarına tanımlama işlemi yapıldıktan sonra gerekli malzeme uygun şekilde koyulmalı ve işlem için makinaya komut verilmelidir. Makinalar tarafından yapılması, hem hızlı hem de en doğru sonuçları vermesinin yanı sıra estetik olarak güzel bir görünüş ile tamamlanmasıdır.

Makinalar tarafından ortaya çıkan iskelet kontrol edilmeli, bir problem var ise yeniden iskelet oluşturulmalıdır. Oluşturulan iskelet elektrostatik yani durgun ve yavaş olarak hareket eden elektik yükleridir. Bu şekilde oluşabilecek bir kaçakta pano ile temas halinizde zarar görmenizi engellemek ya da en aza indirgemektedir.

İskelet tamamlandıktan sonra belirlediğiniz montaj yuvasına taşınmalı ve defalarca kontrol edilerek bağlantılar yapılmalıdır. Topraklama yapılması son derece önemlidir. Topraklamanın yapılması; panoyu kullanan kişiler ve panodan elektrik alan cihazların zarar görmesini engellemek için yapılması şarttır. Montaj bittikten sonra gerekli araçlar ile test edilmeli çalışır durumda değil ise kontrol edilmesi önemlidir.

Bilgi Talep Formu