BİLGİ TALEP FORMU

BİLGİ TALEP FORMU

Servo Motor Nedir?

Sanayi, gelişmiş ve seri üretim yapılan fabrikalar vb. yerlerde kullanılan çoğu motor uzun süre çalışmalarının sonucunda çok fazla arıza ve bu arızaların sonucunda kullanım ömürleri azalmaktadır. Bildiğiniz gibi her demir parçası, metal parçası ya da üretim için kullanılan madde aynı kalınlık, uzunluk ve sertlikte değildir. Bazı zamanlar motor daha güçlü çalışmak zorunda kalabilirken bazı durumlar da ise gereğinden az kuvvet uygulayarak çalışmak zorunda kalabilir. Uzun süre aynı hız ile çalışan motorların ya da biraz önce bahsettiğimiz gibi fazla kuvvet uygulayarak çalışan motorların anlık olarak ortaya çıkardığı arızaların gözden kaçması mümkündür. Gözden kaçan bu arızalar ise sizleri maddi ve zamansal olarak zor durumda bırakması söz konusudur. Arıza veren motor, örneğin seri üretim halinde olan bir motor fazla kuvvet uyguladığı için içerisinde kopan bir zincir yüzünden kullandığınız maddeler işlem görmeden makinanın sonuna ilerleyebilir. Burada oluşan arıza cihazın onarılması için maddi ve üretim için kullanılan ürünlerin ise ikinci defa işlem görmesi için makinanın başına taşınması ve yeniden işlenmesi hem zaman hem de ekstra enerji tüketimidir. Servo motorun basit olarak şöyle tanımlayabiliriz; Hareket kontrolü yapan ve mekanizmalardaki açısal-doğrusal pozisyon, hız ve ivme kontrolünü hata payının en aza indirgeyecek şekilde çalışan motor modelidir. Yani bir mekanizmanın işleyişini hatayı algılayarak halk arasında geri besleme teknolojik olarak Feedback düzeneğinin yardımıyla kontrol eden ve bir arızayı, hatayı ya da problemi otomatik olarak çözen mekanik aygıttır. Özetlemek gerekirse; Mekaniksel konum, hız-ivme vb. motor özelliklerini kontrolünü yapan parçadır. Kullanımı oldukça yaygındır. Servo motorlar, başta dönüş yönü, belirli açılarda ya da zaman dilimi ile dönmesi istenilen uygulama alanları gibi üretim yerlerinde tercih edilmektedir. Servo motorlar, bazı uygulama alanlarında motorun çok yüksek hızda sürekli dönmesinin istenmediği ya da belirli aralıklarda istenilen şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılır.  

Servo Motorlar Nerede Kullanılır?

Servo motorlar başta gelişmiş teknolojik cihazların üretimi olmak üzere; seri üretim alanları, insan gücünün yeterli gelmediği alanlarda kullanılmaktadır. Başlıca çalışma alanları;

  • Büro ya da ofislerde kullanılan makinaların yapımı.
  • İnşaat pompalarının yapımı.
  • Isıtma ve soğutma cihazları örneğin klimalar.
  • Hava, kara, ve deniz için kullanılan radarların yapımı.
  • İnsan gücünün yetmediği Torna tezgâhları. (CNC Makinaları)
  • Uzaktan kumandaların yapımı.
  • Robotların yapımlarında.
  • Yine insan gücünün yetmediği ve seri üretim halinde kullanılan ürün alanlarından bir tanesi olan Araba yapımında.
  • Paketleme makinalarda da kullanılmaktadır.

Yaygın olarak en çok kullanılan ve çoğu insan tarafından bilinen Servo Motorların çalışma alanlarıdır. Servo Motorları Nasıl Çalışır? Servo Motor; Dönen kodlayıcı ile mil, dişli ve motoru hareket etmekte ve bu hareketi açısal değer olarak kontrol etmektedir. Dönen kodlayıcı bir diğer adı ile enkoder motorların dönüş hızı ve dönüş açısını çalıştığı her saniye kontrol eder. Güvenli ve hata payı daha az olacak şekilde üretime yardımcı olur. Çalıştığı her saniye motora gönderdiği sinyaller ile cihazı kontrol eder ve akabinde, sinyallere göre de Servo Motora komut verir. 0 ile 180 Dereceye sahip açıları vardır.

Bilgi Talep Formu